Maatwerksoftware zonder het prijskaartje en gedoe?  

Zomer: bij uitstek de tijd om eens in korte broek, met de benen op tafel, de gedachten de vrije loop te laten gaan. Uiteraard in goed gezelschap van een klant met dezelfde outfit en houding. Laten we de klant Installatiebedrijf Zonnekoning noemen, dat klinkt lekker zomers. 

Het zonnetje scheen fel in Den Bosch, terwijl we heerlijk buiten in de schaduw zaten met een verfrissend glas water. Hun nieuwe business unit consumentenproducten presteert uitstekend, met een omzet van 24 miljoen euro in slechts 18 maanden. Het doel is om binnen vijf jaar een omzet van 200 miljoen te behalen. Ambitie is er in overvloed, maar de procesondersteuning laat nog te wensen over. Er is duidelijk behoefte aan een professionaliseringsslag. Het gesprek gaat over diverse onderwerpen, waaronder CRM, ITSM, integratie met ERP en een e-commerceplatform. Kortom, genoeg te doen. 

CRM en ITSM 

Regel nummer 1 bij BIQQL: we gaan niet bouwen wat al bestaat. Toch begin ik tijdens het gesprek te twijfelen. Wat hebben ze echt nodig op het gebied van CRM? Slechts enkele velden en beperkt gebruik, voornamelijk voor overzicht en marketing. En ITSM? Er zijn geen verplichte SLA’s, servicelevels, configuratie-items, enzovoort. 

Standaardpakketten versus maatwerk 

Aan licentiekosten ben je voor CRM en ITSM minimaal € 50 per medewerker per maand kwijt. Bovendien krijg je veel functionaliteiten die je eigenlijk niet nodig hebt. Dit betekent dat je aan de slag moet met het verbergen van functionaliteiten, het aanpassen van schermen en het onderhouden van software die je helemaal niet gebruikt. En dat met de wetenschap dat een standaardpakket zelden naadloos aansluit op je wensen. 

Gelet op de groeiambities van deze Zonnekoning is het bouwen van een maatwerkoplossing de beste optie. De Zonnekoning krijgt een geïntegreerde CRM- en ITSM-oplossing die perfect aansluit op hun behoeften. Een oplossing die mee kan groeien met hun ambities, zonder onnodige ballast. En het prijskaartje is naar verwachting zelfs nog lager dan de aanschaf van standaard software. 

Bouwblokken 

Met behulp van de bouwblokken die het Microsoft Power Platform biedt, kun je de eerdergenoemde oplossing ontwikkelen met minimaal gebruik van code. De meeste bouwblokken zijn beschikbaar. Voor degenen zonder technische kennis: stel je voor dat je je auto configureert. Je hebt talloze keuzes en de auto wordt in de fabriek samengesteld met standaardcomponenten. Als je echter specifieke eisen hebt, kan een specialist aanpassingen doen zonder afbreuk te doen aan de garantie, zoals het tunen van de motor, het kiezen van wielen, de kleur, winterbanden of een dakkoffer. 

Microsoft biedt het platform vanuit de cloud aan, dus dat is allemaal al geregeld. BIQQL zorgt voor de maatwerkoplossing die bij jou past. Soms met als doel software beter aan te laten sluiten bij de bedrijfsprocessen, soms om kosten te besparen. In de ideale case beide. 

Meer tijd voor echte klantproblemen 

Tijdens ‘het beentjes op tafel-gesprek’ kwam ook een actueel knelpunt naar voren. De Zonnekoning-support krijgt wekelijks ongeveer 100 vragen, waarvan minstens de helft eenvoudig beantwoord kan worden met ‘Read The Fucking Manual’ (RTFM, zij het in vriendelijkere bewoordingen ;-)). Dit kan anders. We gaan Azure Machine Learning gebruiken om de handleidingen in te leren, en we maken gebruik van ChatGPT om er een beleefd antwoord van te maken. Met Azure ML-tekstherkenning interpreteren we de Zonnekoning-vragen. Hierdoor kan de helft van de vragen automatisch beantwoord worden, waardoor de Zonnekoning-support meer tijd overhoudt voor daadwerkelijke problemen. 

Laagdrempelig en altijd uit te breiden 

Alle oplossingen die we gebruiken, zijn afkomstig van Microsoft. Dit betekent dat ze laagdrempelig inzetbaar zijn en we ze makkelijk kunnen combineren met andere producten zoals Office, Teams en Outlook. Zonnekoning-vragen worden automatisch beantwoord met behulp van AI, het ticket wordt automatisch gelogd en afgesloten. En als ze in de toekomst wel willen werken met SLA’s en serviceniveaus, zijn ze er helemaal klaar voor!