Samen Innoveren

De kunst van het innoveren (en falen)

Falen. Het lijkt een vreemde insteek voor een stukje over innovatie. Het liefst denken we niet aan falen, omdat we er bang voor zijn. Als kind kende je het woord niet, leren lopen heeft je maanden gekost. Falen was geen optie omdat het onbekend was.

Al snel leer je dat falen een ongewenst neveneffect is van proberen. Ongewenst ja, want onze samenleving houdt niet van falen. We houden het voor onszelf, we verzinnen smoesjes. Of, nog erger, we gaan het voorkomen.

Elon Musk werd voor gek verklaard, Darwin verguisd. En om onze bondscoach wordt gegniffeld als hij zegt erin te geloven dat Nederland het WK gaat winnen.

Innoveren met BIQQL

Organisatie veranderaars zijn wij niet, daar hebben wij partners voor. Maar BIQQL kan wel helpen bij het praktisch invulling geven aan innovaties bij jullie organisatie.

Dat doen we volgens deze stappen:

De kick-off

We starten met een gesprek met jullie de opdrachtgever; samen bepalen we hoe innovatief jullie organisatie is. Dat bepaalt of we laagdrempelig of ambitieus inzetten.

Organisatiecultuur in kaart

Mindset begint bij management. Wat is de cultuur in jullie bedrijf? Als je een directeur vraagt hoe innovatief zijn bedrijf is, krijg je dan een eerlijk antwoord? En in een tijd dat de business floreert, mensen schaars zijn en de waan van de dag regeert? Geven jullie ook dan voldoende aandacht aan innovatie? Of zijn jullie bang om te verzanden of medewerkers met nóg meer werk te belasten?

Ideeën verzamelen

Over jullie belangrijkste kapitaal gesproken: we kunnen jullie medewerkers vooraf betrekken en de ideeën verzamelen, dat doen we met een ideeën-app. Aan de hand van voorbeelden vragen we medewerkers hun irritaties, oplossingen of ideeën te delen. Dat delen doen we bij voorkeur zo free-format mogelijk; wie weet wat een leuke kansen we ontdekken. Medewerkers kunnen ook elkaars ideeën promoten met een ster. Dat kan anoniem of openbaar. De uitkomst helpt ideeën te prioriteren.

Innovatieworkshop

De volgende stap is een innovatieworkshop. Bij een overvloed aan ideeën maken we vooraf een selectie. Ideeën die afgewezen worden gaan niet verloren: de bedenkers krijgen netjes terugkoppeling, en deze nemen we weer mee in een volgende fase (innoveren stopt nooit).

In de workshop (meestal  een dagdeel) bespreken we de beoogde resultaten: wat gaan we realiseren? Dat doen we door samen naar de oplossing te kijken vanuit het perspectief van de gebruiker en we schrijven dat beknopt op. We bepalen de scope, prioriteit en haalbaarheid van de oplossingen, waarna we aan de slag kunnen.

Ook brengen we een beknopt verslag uit van de workshop, waarin we de beoogde resultaten beschrijven.

Het vervolg

Na de workshop maken onze specialisten een ontwerp, data model en stappenplan: wat moet er gebouwd gaan worden? We starten met het bouwen van een Proof of Concept (PoC). Bedoelt als een bewijs van functionaliteit. Dit doen wij samen met jullie in een interactief proces. We presenteren dit aan jullie medewerkers. Is dit wat jullie willen?

De volgende stap is dat we een basis oplossing of Minimal Viable Product (MVP) opleveren. Ook weer in een interactief proces. Deze basis versie is prima bruikbaar. Adoptie is een belangrijk onderdeel van het proces, en als key-users maken jullie natuurlijk onderdeel uit van dit proces. De gebruikers van het product worden continue betrokken.

Resultaat gegarandeerd

Of het bikkelen is, zo’n workshop? Ja, innoveren (met of zonder BIQQL) kost tijd en energie. Zonder garantie. Maar altijd met resultaat. Want ook falen is een resultaat: zelfs met de juiste aanpak kan het gekozen pad niet levensvatbaar blijken. Of de aanpak past niet, het moet anders. Ook resultaat. Wat zeker blijft, is het gevoel bij jullie medewerkers dat er echt aandacht aan verbeteren is gegeven. Dat er ruimte is om ergernissen aan te pakken, dat ze hier zelf mee aan de gang gaan en daarmee ook bepalend zijn voor succes en falen.

De reis naar het doel is ook het resultaat. En als het idee is, dat ál het resultaat welkom is, faal je nooit volledig.