Wat is low-code software

Een low-code platform is een ontwikkelingsomgeving die het mogelijk maakt om snel en efficiënt applicaties en toepassingen te implementeren met minimale programmeerkennis. Het biedt organisaties voordelen, zoals:

Snelle ontwikkeling
Low-code platforms vereenvoudigen de applicatieontwikkeling door de implementatie van visuele drag-and-drop interfaces, vooraf gebouwde componenten, sjablonen en workflows. Dit maakt het mogelijk om snel applicaties te bouwen zonder dat er veel programmeerkennis nodig is. De ontwikkelingscyclus is kort en de time-to-market snel.

Kostenbesparing
Omdat low-code platformen minder codeerwerk vereisen, zijn er minder programmeurs met specifieke programmeerkennis nodig om applicaties te bouwen. Dit verlaagt de kosten van de ontwikkeling en onderhoud van de applicaties aanzienlijk. Bovendien hebben organisaties vaak beperkte middelen voor IT-ontwikkeling. Low-code platformen stellen hen in staat om snel en efficiënt applicaties te ontwikkelen zonder extra medewerkers of middelen.

Toegankelijkheid
Low-code platforms bieden een eenvoudigere manier van applicatieontwikkeling, waardoor de ontwikkeling van applicaties toegankelijker wordt voor medewerkers zonder programmeerachtergrond. Dit betekent dat organisaties een groot deel van hun eigen bedrijfsprocessen kunnen automatiseren zonder volledig afhankelijk te zijn van externe IT-specialisten.

Flexibiliteit
Low-code platformen bieden een grote mate van flexibiliteit, waardoor organisaties applicaties kunnen bouwen die aan hun specifieke behoeften voldoen. Ontwikkeling kan in nauwe samenwerking met de eindgebruiker gedaan worden. Oplossingen kunnen variëren van het automatiseren van bedrijfsprocessen tot het bouwen van aangepaste mobiele apps en webapplicaties.

Schaalbaarheid
Low-code platforms bieden organisaties de mogelijkheid om applicaties snel op te schalen naarmate de vraag groeit. Dit betekent dat ze gemakkelijk nieuwe gebruikers kunnen toevoegen en functies kunnen uitbreiden naarmate de behoeften van het bedrijf groeien. Dit zonder de noodzaak om extra middelen of tijd te investeren in het opnieuw ontwerpen of herschrijven van de code.

Veiligheid
Low-code platforms bieden veel herbruikbare en vooraf gebouwde componenten. Dit vermindert de kans op menselijke fouten en vergissingen, waardoor de beveiliging van de applicaties wordt verbeterd. Bovendien worden in low-code platforms robuuste beveiligingsmaatregelen zoals gegevensencryptie, gebruikersbeheer en toegangscontrole ingebouwd en automatisch continue bijgehouden. Hierdoor wordt het voor organisaties gemakkelijker om een veilig applicatie landschap te onderhouden.