Olifantenpaadjes; Je gaat het pas zien als je het door hebt

Olifantenpaadjes zijn paadjes die een alternatief bieden op de officiële, ontworpen en bestraatte routes. De paadjes slijten langzaam in het landschap doordat de alternatieve route veelvuldig wordt gebruikt.

In de planologie worden olifantenpaadjes gebruikt om nieuwe (logischer) routes aan te leggen. Als er sneeuw ligt dan worden slimmere routes nog beter zichtbaar: gebruikers worden niet gestuurd door een pad (onzichtbaar), ze volgen hun eigen route.

Ook bij een bedrijf wordt gebruik gemaakt van olifantenpaadjes: een slimmere variant van een vaak gebruikersonvriendelijk proces. Olifantenpaadjes zijn voor de medewerkers die ze gebruiken een makkelijke route. Dat wil niet zeggen dat deze route de beste of de veiligste route is. Daarnaast zijn mensen gewoontedieren en volgen een geplaveid pad, ook al is het omslachtig.

Bij BIQQL hebben we een 6de zintuig voor olifantenpaadjes. We herkennen ze uit feedback die we krijgen in één van onze workshops of we horen het van jullie medewerkers tijdens interviews of werkplekonderzoek. ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’, de tweede metafoor die we in de titel gebruikt hebben, is een befaamde uitspraak van Johan Cruijff. Vaak doen we zaken onbewust, het juist volgen of niet volgen van gebaande paden. Soms is het gewoon fijn om met BIQQL te sparren, om maar met een metafoor af te sluiten, twee zien meer dan één.